Vrouwen in de techniek | #powervrouwen

 

Vrouwen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de techniek. Ondanks dat vrouwen in de techniek nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, is het aantal vrouwen dat deelneemt aan technische beroepen de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Het aantal vrouwen met een technisch beroep steeg van 162.000 in 2013, naar 201.000 in 2018 en vervolgens naar 226.000 in 2020. Toch vormen vrouwen maar een klein deel van deze beroepsgroep. Maar 14% van de 1.573.000 Nederlanders met een technisch beroep is vrouw. Dit blijkt uit cijfers van de jaarlijkse Monitor Techniekpact (Bron: Techniekpact).

Vrouwen hebben een aantal unieke kwaliteiten die hen een waardevolle bijdrage geven aan technische beroepen. Ze hebben vaak een beter oog voor detail en zijn ook creatiever in het oplossen van problemen. Zij hebben een bredere kijk op technische processen. Daarnaast hebben vrouwen een grote toegevoegde waarde als het gaat om het ontwerpen en ontwikkelen van technologie.

Vrouwen zijn vaak beter in staat om technologie toe te passen op manieren die het leven van mensen eenvoudiger maken. Bijvoorbeeld Tabitha Babbitt, zij heeft de cirkelzaag uitgevonden. Josephine Garis Cochrane heeft de vaatwasser uitgevonden en Mary Anderson heeft de ruitenwisser uitgevonden (Bron: Atria). Dit zijn voorwerpen die nu nog steeds dagelijks gebruikt worden.